Mars – Dags att beskära rosorna. En regel är att vänta tills björken har fått son musöron innan sekatören kommer fram men det viktigaste är att frostnätterna är över. Annars kan snittet frysa och då behöver man beskära mera. Hellre för sent än för tidigt. En fördel är att man kan beskär lite mindre och och tar lite till efter någon månad när busken vuxit till sig lite. Då kan man ta lite till så att man rosbusken får balans och snyggare form. Det är en smaksak.
Om grenarna är friska. Spar dem som sticklingar till nya rosbuskar. Korta av grenarna till de är 15 cm långa, sätt på namnlappar och linda in dem i fuktigt hushållspapper. Lägg bunten i en plastpåse och därefter in i kylskåpet.
April – Första omgången gräsklipp efter att de tidiga ogräsen rensats bort. Ser grenarna friska ut, eller har de blivit lite bruna i grenvecken? Då finns risk för brunfläcksjukan. Klipp ner till frisk ved och bränn upp de angripna grenarna för att minimera spridningen.
I slutet av april när jorden reder sig och lufttemperaturen ca 15 + dagtid, är det dags att ta fram sticklingarna från första beskärningen av rosorna. Gör iordning en kruka med mager jord som blandats upp med hälften sand. Den nedre delen av sticklingen skärs av strax under en bladknopp. Därefter sticks den ned i kanten av krukan så att två bladknoppar finns ovan jordytan. Fortsätt så med ca 3 cm mellanrum tills krukan är full. vattna igenom. Täck över krukan med plastpåse. Klipp ett hål i påsen så att kondensen kan försvinna, annars kan sticklingarna ruttna. Förvara krukan i skuggan. Kontrollera emellanåt och vattna. När rötter sticker ut under krukan är det dags att plantera om sticklingarna i egna krukor med god jord.
Att ta sticklingar från rosor kan man göra när som helst, så kast inga klippta grenar så länge de är friska. Gör en ny buske av dem istället. Att ge bort till någon man tycker om.